Învață cum să înveți!, de Geanina Constantin

Nu îmi amintesc despre școală neapărat cu nostalgie. Școala, așa cum era în copilăria mea, era uneori un chin. Ceea ce se aștepta de la noi era să memorăm și să redăm informațiile memorate. Toceală îi spunea… Acest mod de a învăța era ineficient și nu ne-a ajutat prea mult în viață.

Nu-mi aduc aminte nici de vreun profesor care să ne fi explicat vreodată cum să învățăm. Ne-ar fi prins bine. Ideea că ar fi putut exista un cadru didactic care să dedice un trimestru întreg activității de a ne învăța cum să învățăm ține însă de domeniul literaturii science-fiction. Am fost înregimentați în școală fără ca vreo persoană să ne spună că fiecare om e diferit și, fiind diferit, face lucrurile în felul său, învață diferit și se dezvoltă diferit. Tocmai de aceea am convingerea că volumul pe care vreau să-l prezint aici este un pas important în direcția bună.

Geanina Constantin, trecută și ea prin școala învățatului pe de rost, dar fără rost, a scris cartea Învață cum să înveți! pentru noile generații de elevi, sperând să le poată fi de ajutor în activitatea de învățare. Subtitlul cărții, „Idei pentru îmbunătățirea activității de învățare”, deslușește și mai mult scopul volumului: să îi asiste pe elevi în activitatea de învățare.

Autoarea a scris pentru copii. Li se adresează lor în mod direct. Există desigur, pe acest subiect, și ghiduri sau manuale pentru pedagogi, pentru cei care lucrează ca educatori, învățători și profesori, dar cartea asta este scrisă pentru a fi citită chiar de copii, adică de aceia care au de învățat lecții și de făcut teme, pentru cei care sunt la firul ierbii.

Nu este o carte groasă. Nu vă speriați. Are doar 64 de pagini. Este o carte frumoasă, ilustrată de Oana Ispir (cu care redacția noastră a mai colaborat la realizarea cărții Bunele maniere pentru preșcolari) și sunt sigur că micii cititori vor fi încântați de ilustrațiile color.

Să vă povestesc însă câte ceva și despre conținutul cărții.

Mai întâi, autoarea le spune copiilor că este important să se observe pe ei înșiși și să se cunoască din ce în ce mai bine, să își descopere înclinațiile și abilitățile deoarece succesul învățării depinde de această cunoaștere de sine. Apoi, copiilor le sunt prezentate informații generale, dar interesante, despre creier și despre cum funcționează memoria umană.

Motivația este un alt subiect al cărții deoarece, dacă nu au o motivație corectă sau dacă sunt lipsiți de entuziasm, elevii nu se pot bucura de învățare și de rezultate școlare bune. Cel mai lung capitol este dedicat învățării propriu-zise: ce înseamnă să înveți, cum poți face lucrul acesta, de ce și cum să descoperi stilul de învățare care ți se potrivește și care funcționează eficient în dreptul tău.

Spre sfârșitul cărții, Geanina scrie despre autoinstruire, încurajându-i pe copii să nu se limiteze la a învăța doar ceea ce li se spune și ceea ce li cere la școală, ci să caute să învețe lucruri noi, din domenii care îi interesează sau care îi pasionează.

Cartea are și mici teste care să îi ajute pe copii să înțeleagă mai bine informațiile prezentate.

Învață cum să înveți! este o carte care, cred eu, lipsea de pe piața românească. Sunt multe lucruri de învățat, sunt multe provocări pentru copii la școală și-ar fi păcat ca generațiile de astăzi să continue să meargă pe același drum tocit al… tocelii.

Îmi place mult un citat din carte, care îi aparține lui Nicolae Iorga: „Școala cea mai bună este aceea în care înveți, înainte de toate, CUM să înveți.” Sper că mulți copii vor citi cartea asta și vor învăța nu doar cum să strângă informația în mintea lor, ci și cum să o interpreteze și să o folosească.

Pentru că am început amintindu-mi de școală, închei tot cu o amintire. Am învățat în școală geologie. Tot ce aveam de făcut (dar era mai greu decât pare acum, când scriu despre asta) era să memorez liste întregi cu denumiri de roci, în limba latină. Credeți că mai știu vreo denumire? Sau că m-a ajutat în vreun fel în viață? Iată de ce e valoroasă cartea asta.

Geanina Constantin este redactor de carte pentru copii la Editura Viață și Sănătate. A fost redactor al revistei pentru copii Nota 10 (în perioada 2013-2015). A mai publicat pentru copii Bunele maniere pentru copilul creștin, Peripețiile lui Răsfățel și Bunele maniere pentru preșcolari. În curând, îi va apărea o carte nouă: Adeluța și lumea nevăzută a îngerilor. De asemenea, Geanina este autoarea povestirii „Doi frați și-o mustață”, inclusă în volumul Amintiri din copilării, de asemenea în curs de apariție la Editura Viață și Sănătate.

 

One thought on “Învață cum să înveți!, de Geanina Constantin

Leave a comment