Pippi Șosețica, de Astrid Lindgren

Pippi Șosețica este neîndoios un personaj greu de încadrat într-un tipar anume. Are puteri herculeene, este lipsită de bune maniere, duce o viață dezordonată, nu-i place școala și nu știe să scrie corect, și totuși, în ciuda acestui comportament inadecvat, are o inimă mare și un suflet de aur, fiind o personajă lesne de îndrăgit.

Cartea Pippi Șosețica a fost publicată în 1945. Era la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar copiii aveau nevoie de o eroină puternică și amuzantă, ca Pippi Șosețica. Totuși cartea nu a fost bine primită de publicul suedez de la vremea aceea, având parte de critici severe, de unde se vede că o carte pentru copii are de trecut de filtrele cenzurii părintești.

Din păcate, Pippi Șosețica a fost transformată de diferite voci din spațiul public în altceva decât a intenționat autoarea, și anume să le ofere copiilor o poveste care să-i captiveze și să-i amuze. Dar, pe de altă parte, aș spune că receptarea diferită a cărții – criticată pe de o parte, apreciată pe de altă parte – face proba calității ei. Un text valoros este un text care împarte publicul în cel puțin două tabere.

Pippi s-a născut în urma unui eveniment obișnuit în viața oricărei familii. Fiica autoarei, Karin, era bolnavă și, într-o zi, pe când stătea în pat, a rugat-o pe mama ei, Astrid Lindgren, să-i spună o poveste cu „Pippi Șosețica”. A inventat numele pe loc. „Din moment ce numele [eroinei] era unul remarcabil, trebuia ca aceasta să fie și ea ieșită din comun”, avea să spună ulterior doamna Lindgren. Așa că a început să inventeze tot felul de povești cu această eroină diferită de tradiționalele personaje feminine. Apoi, în martie 1944, pe când ea însăși era imobilizată la pat și nu avea cu ce să-și ocupe timpul, autoarea a început să aștearnă pe hârtie toate poveștile cu Pippi Șosețica pe care le inventase pentru fiica ei.

Unii critici susțin că, în deceniul al patrulea al secolului trecut, autorii de literatură pentru copii începuseră să separe cărțile în „cărți pentru fete” și „cărți pentru băieți”. În acest context, Pippi a fost un personaj aparte, necanonic, atrăgător pentru ambele genuri în egală măsură. Ca fată, era atrăgătoare pentru fete. Ca „băiețoaică”, Pippi avea priză și la cititorii-băieți.

Dar cine este Pippi Șosețica (pe numele ei suedez Pippi Långstrump)? Mai întâi de toate, trebuie spus că numele complet al eroinei este Pippilotta Merindela Persiana Minta Aluefraim Șosețica, fiica lui Efraim Cioraplung. Este o zvârlugă de fetiță, în vârstă de 9 ani, cu părul de culoarea morcovului, prins în două codițe împletite, care stau țepene în sus, cu nasul plin de pistrui, cu o rochiță peticită în fel și chip, pe care și-a cusut-o singură, cu ciorapi de culori diferite și pantofi largi, de vreo două ori mai mari decât picioarele fetiței. Pippi este puternică. Este neobișnuit de puternică. Faptul că poate să-și ia calul pe sus și să-l mute de colo-colo spune totul despre puterea ei. Orfană (mama a murit când Pippi era foarte mică, iar tatăl a dispărut în timpul unei furtuni pe mare), micuța Pippi se mută în Vila Villekulla, proprietate rămasă de la tatăl său, împreună cu Musiu Nilsson – maimuțica ei – și cu calul amintit deja.

Lui Pippi îi place să facă lucrurile pe dos sau, în orice caz, să nu se conformeze standardelor. Așa se face că doarme cu picioarele pe pernă și cu capul sub plapumă, iar când gătește își întinde aluatul pe podea deoarece – spune ea – are nevoie de spațiu. Refuză să le dea ascultare adulților, chiar și atunci când aceștia reprezintă forme de autoritate – polițiști, învățătoare, adulți în general. Însă ceea ce este cu adevărat atrăgător pentru publicul cititor este faptul că, deși este o eroină revoltată, Pippi se situează totuși, într-o manieră neobișnuită, de partea binelui. Reperele ei sunt corecte, chiar dacă, intenționat ori ingenuu, alege în mod repetat să iasă din tipare sau, altfel spus, să meargă mai mult pe lângă drum (dar în direcția acestuia).

Personajele-martor ale cărții sunt doi copii cuminți, Tommy și Annika Settergren, care locuiesc în casa vecină Vilei Villekulla. Și când spun „cuminți”, mă refer la copii obișnuiți, care locuiesc cu părinții, se îmbracă potrivit, merg la școală, învață și fac tot ceea ce face un copil cuminte. Comportamentele, replicile și atitudinile neobișnuite și de-a dreptul caraghioase ale lui Pippi sunt evidențiate permanent prin reacțiile pline de uimire ale celor doi frați. Annika este exact opusul lui Pippi. Lindgren pune însă în cei doi „martori” admirație față de neobișnuita Pippi. „Annika, zi tu că nu-i bine că s-a mutat Pippi aici!” observă Tommy la un moment dat. Iar sora lui îi întărește convingerea: „Ba da, clar!”

După primele capitole, introductive, în care facem cunoștință cu personajele, cu felul lor de a fi și cu tabieturile lor, urmează capitole pe care le putem considera povestiri de sine stătătoare, fără alte legături între ele decât personajele în sine. „Pippi se joacă leapșa cu polițiștii”, „Pippi începe școala”, „Pippi stă cocoțată pe poartă și se cațără în copac”, „Pippi organizează o excursie”, „Pippi merge la circ”, „Pippi este vizitată de hoți”, „Pippi merge la o cafea”, „Pippi salvează vieți” și „Pippi își serbează ziua de naștere”. Fiecare capitol îi aruncă pe eroii ei într-o scurtă aventură care se și încheie la sfârșit de capitol.

Astrid Lindgren a inventat personajul ca să-i facă pe plac fiicei sale și, cu siguranță, a dorit să o amuze pe acestea. Umorul este una dintre principalele trăsături ale textului și se naște în maniere diverse. O sursă de umor o reprezintă amintirile (sau născocelile) lui Pippi care, în mod frecvent, se referă la călătoriile sale în cele mai diverse colțuri ale lumii și la obiceiurile ciudate ale oamenilor de acolo. „În Brazilia, toată lumea umblă pe stradă cu un ou pe cap”, spune Pippi, care, după cum am amintit deja, doarme cu picioarele pe pernă și capul sub plapumă deoarece „așa se doarme în Guatemala”. Niciodată nu știi dacă fetița vorbește serios când enumeră asemenea absurdități sau dacă e vreun dram de adevăr în ele, iar autoarea nici nu-și lămurește cititorii, lăsându-i pe ei să decidă ce să creadă. La urma urmei, în lumea lui Pippi Șosețica orice ar fi posibil…

Apoi, foarte amuzante sunt și situațiile în care – iar aici copii trăiesc sentimentul minunat al anticipării – micuța eroină urmează să confrunte personaje care, în mod normal, ar fi mai puternice decât un copil obișnuit (polițiștii, hoții, circarul Adolf cel Tare etc.), dar pe care Pippi le biruiește datorită puterii sale ieșită din comun. Cititorii știu că Pippi va fi mai tare în cele din urmă și abia așteaptă să vadă ce față vor face personajele care au avut nefericita idee de a se lua de ea.

Personajele „negative” din Pippi Șosețica sunt, de fapt, adulții în general. Pippi este, în felul ei, o variantă feminină a lui Peter Pan, un copil care refuză să se conformeze așteptărilor lumii adulte, să crească și să se maturizeze. În felul ei, Pippi se opune schimbărilor, compromisurilor și monotoniei pe care le aduce intrarea în viața de adult.

Știu părinți care, luând în mână cartea asta și citind-o, s-ar teme că micuța Pippi ar putea fi un model negativ pentru copiii lor. Pe de altă parte, am toată încrederea că micuții cititori au suficientă perspicacitate pentru a detecta abaterile de comportament ale lui Pippi. Tocmai de aceea se vor amuza pe seama lor, pentru că sunt derapaje de la ceea ce este obișnuit. Dacă Pippi ar duce o viață obișnuită, mergând zilnic la școală ca să stea cuminte în bancă, iar apoi să se întoarcă acasă și să-și facă temele, ar mai fi interesați copiii să citească despre ea?

Cartea Pippi Șosețica a fost publicată de Editura Arthur, în 2014, în traducerea Andreei Caleman. Volumul include ilustrațiile realizate de Ingrid Vang Nyman (1916-1959) pentru ediția originală a cărții.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s