NOU: Viața lui Isus, roman grafic

Am avut plăcerea să lucrez ca traducător și redactor al unui roman grafic inedit, intitulat Viața lui Isus. Cred că titlul spune mult despre conținutul cărții, dar nu chiar totul. Și nici eu nu intenționez să vă spun totul, lăsându-vă plăcerea de a descoperi voi înșivă cât de frumos este acest roman grafic.

În anii adolescenței, adică prin anii ’90, cineva mi-a dăruit o carte intitulată Noul Testament în imagini, a cărei copertă avea marginile colorate în albastru. Sunt sigur că unii dintre voi și-l mai amintesc. Alături de serialele animate Cartea cărților și Casa zburătoare, acel roman cu ilustrații retro a contribuit serios la alfabetizarea biblică a multor copii.

Ei bine, cred că romanul grafic Viața lui Isus, apărut recent la Editura Viață și Sănătate, poate fi un excelent înlocuitor al volumului Noul Testament în imagini. Textul scris de Ben Alex (dacă e pseudonim, nu știu) și, mai ales, ilustrațiile realizate de José Pérez Montero spun povestea lui Isus din perspective diferite: evenimentele majore ale vieții Sale (nașterea, botezul, procesul, răstignirea, învierea), discursurile sau predicile, minunile pe care le-a făcut, pildele sau parabolele prin care i-a ajutat pe ascultători să înțeleagă mai ușor ideile Sale, relația cu apostolii și întâlnirile cu diverse persoane cărora le-a marcat viața.

Linia narativă urmează fidel viața lui Isus așa cum este prezentată în evanghelii, o bună parte din text bazându-se în mod evident pe textul biblic. Ilustrațiile sunt minuțios realizate, cu cadre și vestimentații documentate. Împărțirea vieții lui Isus pe capitole dedicate temelor menționate mai sus ajută cititorul să sistematizeze informațiile și să înțeleagă mai bine anumite concepte biblice și creștine.

Pentru copiii și adolescenții cărora nu le place să citească (prea mult), dar și pentru publicul larg, captivat din ce în ce mai mult de imagine, romanul grafic Viața lui Isus poate fi cartea de care să se îndrăgostească.

Aș face o scurtă paranteză legată de romanul grafic în general…

Este greu de spus care ar fi începuturile exacte ale romanului grafic. Unii spun că prin anii 1970-’80 ar fi apărut primele romane grafice notabile, făcând trecerea de la clasicele reviste de bandă desenată, cu număr limitat de pagini și povestiri pe măsură, la publicații mai ample, cu subiecte mai complexe, cu narațiuni mai bine dezvoltate, adresate unui public din ce în ce mai mare, ca vârstă. În mod cert, ultimii 10-15 ani au însemnat, în industria cărții, consolidarea acestui gen relativ nou: romanul grafic. Ba, dacă tot facem un pic de istorie, ar trebui să ne amintim că există și un roman grafic răsplătit cu Premiul Pulitzer pentru Literatură; este vorba despre Maus de Art Spiegelman.

Romanul grafic este încă la primii săi pași în piața de carte din România. Puține edituri s-au aventurat să publice romane grafice într-o țară în care până și revistele de bandă desenată se vând destul de greu. Așa că demersul Editurii Viață și Sănătate este unul curajos și, sper eu, de succes la public.

Volumul, preluat de la Scandinavia Publishing, are un format mare (20,8 x 27,4 cm), 144 de pagini full color și, în ciuda faptului că este în variantă paperback, broșat, este totuși cusut, fapt ce îi sporește rezistența. Tiparul și hârtia sunt de foarte bună calitate (made in China, dar nu „chinezării”).

O trecere în revistă a romanelor grafice traduse și publicate până la momentul acesta în limba română vă va demonstra cu prisosință că și prețul de vânzare al romanului Viața lui Isus este… de calitate, adică mai mult decât acceptabil, ținând cont de condițiile grafice și tehnice deosebite.

Dacă doriți să aveți acest roman grafic în propria bibliotecă (și nu văd cum să nu doriți așa ceva), îl puteți comanda de AICI.

 

2 thoughts on “NOU: Viața lui Isus, roman grafic

Leave a comment