Amintiri din copilării, de mai mulți autori frumoși

Îmi este tare drag să vă anunț apariția unei noi cărți pentru copii: Amintiri din copilării (a nu se confunda cu Amintiri din copilărie). Este un volum proaspăt ieșit de la tipar, sub egida Editurii Viață și Sănătate. Cred că, mici sau mari, veți îndrăgi cartea asta! N-aveți cum altfel…

Paginile volumului adună 13 povestiri scurte și miezoase, scrise de prieteni și cunoscuți de-ai mei, fiecare asumându-și onest dificila sarcină de „a da din casă” sau, mai bine spus, din „căsuță”, deoarece este vorba despre lucruri care s-au întâmplat demult, în anii copilăriei, pe când „se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci și nouă de oca de fier și s-arunca în slava cerului de ne-aducea povești”. Îi mulțumesc fiecăruia, și pe această cale, pentru implicare, pentru timpul acordat și pentru efortul de a scrie.

„Făptașii” sunt următorii (în ordinea din carte): Dănuț Bărcăcianu, Cristinel Sava, Alina Kartman, Geanina Constantin, Corina Panca, Ion Buciuman, Raluca Mateescu, Cristina Neagu, Bogdan Spiridon, Ligia Stan, Alina Dorcea, Dragoș Gârea et moi. Adaug acestei frumoase liste de autori – unii debutanți, alții nu – și pe „făptașul” ilustrațiilor, Sebastian Baculea (cu care am colaborat anterior la câteva proiecte frumoase: Fineas și dinozaurii, Am găsit o geantă cu bani, Jucărie de hârtie), și care a ridicat valoarea cărții prin fermecătoarele sale desene. Ar merita spus câte ceva despre fiecare autor în parte, dar aș lungi prea mult textul. Vă promit însă că veți găsi în carte câteva cuvinte despre fiecare dintre cei care au participat la „nașterea” ei.

Ideea cărții nu este nouă. Ultimii ani au adus pe piața editorială din România mai multe volume cu amintiri, unele chiar din copilăria unor personalități sau persoane publice. Ceea ce evidențiază Amintiri din copilării este faptul că, în acest caz, amintirile sunt prezentate sub formă de povestiri pentru copii, fiind însoțite și de ilustrații adecvate publicului-țintă. De data aceasta, autorii li se adresează direct copiilor (mai ales celor cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani).

Veți remarca, desigur, că o bună parte dintre întâmplările povestite s-au petrecut în mediul rural. Nu lipsesc însă nici pățaniile urbane, dintre blocuri. Una dintre cele mai cu tâlc povestiri din carte îi aparține decanului de vârstă al grupului de autori, Ion Buciuman. Dar nu aș vrea să nedreptățesc pe vreunul dintre autori, așa că adaug că fiecare povestire ascunde între rândurile sale o mică lecție pentru copii, fără ca vreuna dintre ele să se transforme în predică sau discurs moralizator, ceea ce, din punctul meu de vedere, este foarte bine.

Așadar, pregătiți-vă pentru un regal de aventuri cu șerpi periculoși, bostănării jefuite, păcănele, incendii, mofturi, jocuri cu hamsteri și cu oi, tertipuri școlărești, vaccinuri și femei cu mustață! Dar am spus deja preeaaa mult.

Poate că întâmplările relatate sunt deja departe de copiii de astăzi. Ele s-au petrecut într-un timp când copiii nu erau conectați la internet, când jocurile erau altele, iar preocupările și modul de petrecere a timpului liber erau diferite de ale celor de azi. Nu pot nega că volumul are un ușor aer retro, însă asta îi dă un plus de valoare. Sunt sigur că aventurile părinților (plus un bunic) vor trezi interesul copiilor.

În timp ce scriu aceste rânduri, răsfoiesc volumul și aștept cu nerăbdare reacțiile micilor cititori. Sper (și sperăm noi, autorii) că o să le placă. Cred că viața este cea mai frumoasă și captivantă „ficțiune”. Frumoasă carte, Amintiri din copilării!

Cartea are 112 pagini, este broșată, cu interior alb-negru și dimensiuni de 15,5 x 23 centimetri. Poate fi comandată de pe site-ul Editurii Viață și Sănătate (de AICI) sau prin e-mail (scrieți la adresa comenzi@viatasisanatate.ro) sau sunând la numărul de telefon 021 323 00 20.

 

Advertisements

3 thoughts on “Amintiri din copilării, de mai mulți autori frumoși

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s