Minunea, de R.J. Palacio

Știam de Minunea lui Palacio pentru că o văzusem în listele de bestselleruri de pe Amazon. O remarcasem și printre titlurile Editurii Arthur, dar fără a-i acorda atenție. Într-o zi, nu mai știu cum și de ce, am cumpărat-o. Nici n-am știut ce m-a lovit…

Încep cu sfârșitul — recomand călduros cartea aceasta tuturor copiilor, părinților, bunicilor, educatorilor, învățătorilor și profesorilor!

Minunea

Despre ce este cartea? Despre multe: prietenie, familie, suferință, frumusețe și urâțenie, lumea copilăriei, prejudecăți, bunătate, relații interumane, integrare, înfrângeri și biruințe. Odată ajuns la finalul cărții, n-am nicio îndoială că îndemnul de pe copertă („Nu judeca o carte după copertă. Nu judeca un om după chip.) va avea o altă relevanță pentru cititor.

„August Pullman este un băiat de zece ani care a avut ghinionul de a se naște cu o teribilă diformitate facială. Pentru a-l proteja de privirile și vorbele răutăcioase ale oamenilor, părinții săi îl educă acasă, dar într-o zi hotărăsc că a venit vremea ca Auggie să meargă la școală.” Am citat de pe coperta 4 a cărții.

Protejat ani de zile de o familie iubitoare, micuțul Auggie care, altfel, este o ființă normală, un puști inteligent și simpatic, înzestrat cu simțul umorul și dornic de joacă asemenea oricărui copil de vârsta lui, trebuie să-și facă ieșirea în lume, respectiv să treacă de la homeschooling la o clasă cu colegi adevărați, în carne și oase. Școala se va dovedi o reprezentare, în miniatură, a lumii. Auggie se va confrunta cu situații dificile, cu discriminare, cu respingere dar, în același timp, își va face și câțiva prieteni, descoperind că oricât de potrivnice ți-ar fi circumstanțele, ai șansa ta.

Citind cartea, adulții își vor aminti cu siguranță de vreo figură din anii copilăriei, de colegul sau colega care era ținta răutății celorlalți, de cel sau cea asupra căreia păreau să se fi năpustit toate belelele. Se vor vedea pe ei înșiși în diverse ipostaze și, dacă vor dori, vor învăța o lecție prețioasă.

minunea 2

Doamna R.J. Palacio (acesta este pseudonimul său literar, numele autoarei fiind Raquel Jaramillo) este, de fapt, grafician, lucrând în industria cărții de ani de zile. Din spusele sale, cartea i-a fost inspirată de o întâmplare reală. În timp ce ieșise la o înghețată cu propriii copii, a întâlnit o fetiță cu o diformitate facială teribilă. Reacția copiilor, care s-au speriat, a determinat-o să acționeze imediat, retrăgându-se. După aceea, i-a părut rău.

„Ar fi trebuit să mă întorc către fetița aceea și să încep o conversație cu ea, pentru a le arăta copiilor mei că n-aveau de ce să se teamă”, a declarat autoarea. Întâmplarea a pus-o însă pe gânduri. În aceeași seară, a început să scrie Minunea.

Minunea este un roman de o sensibilitate rară.

Minunea este o minune a literaturii pentru copii.

Minunea este o carte pe care aș include-o într-un Top 10 al literaturii pentru copii.

Sfârșesc cum am început — recomand călduros cartea aceasta tuturor copiilor, părinților, bunicilor, educatorilor, învățătorilor și profesorilor!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s